Vandaag is een belangrijke dag en mogen wij onze eerste eigengemaakte 'eau de vie' proeven. We hebben vorig jaar een uitzonderlijk goed jaar gehad voor onze pruimen met als bonus een hoog suikergehalte. Vandaar dat wij een deel van de oogst hebben laten gisten in vaten die we er speciaal voor aangeschaft hebben. Elke dag werd trouw de hoed die zich bovenin gevormd had omgeroerd net zolang totdat het gistingproces voltooid was. Daarna begon het lange wachten totdat de distilateur in ons dorp zou verschijnen. Normaal was dit begin februari, maar nu kwam hij met zijn gevolg pas begin april.

Tegen het normale gebruik in hebben wij aan de pruimen most geen suiker toegevoegd. Onze buren keken meewarend toe en hebben het vast geweten aan onze Hollandse onkunde met deze materie. Wij wilden hoe dan ook de zuivere smaak van de pruimen behouden zonder enige toevoeging. Het resultaat was verbluffend. Ons 'levenselixer' is van bijzondere kwaliteit en zelfs de kwetsen met hun hoge aciditeit vormden een geweldig aroma en toch zacht karakter. Het rendement van de destilatie was overweldigend zodat we een deel hebben geruild voor cider en frambozen eau de vie. Het zou ons niet verbazen wanneer onze buren volgend jaar ons voorbeeld van geen additieven zullen volgen. In elk geval hebben we er twee weten te bekeren van spuiten naar schoffel als middel om het ongewenste kruid te weren, en dat is goed voor ons allemaal.