Picardië is bij veel Nederlanders bekend als het heuvelachtige stuk in het noorden van Frankrijk waar je doorheen rijdt als je naar elders in het land op vakantie gaat. Aisne is het op een na dunst bevolkte departement van Frankrijk. Toerisme is er op bescheiden schaal en is dan met name gericht op de historie zoals de vestingkerken (weerkerken) en de diverse veldslagen uit de eerste wereldoorlog. Qua architectuur is het Familistère van Godin te Guise beslist de moeite van het bezoeken waard. Kunstliefhebbers zijn wellicht geinteresseerd in de ouderlijke woning of het museum van Henri Matisse in zijn geboorteplaats, of de muurschilderingen in de kerk te Jeantes van Charles Eyck. De mensen in Picardië zijn opvallend allervriendelijkst en altijd bereid te helpen of gewoon een praatje te maken.

Colonfay, ons dorp is gelegen in Picardië aan de rand van de Thiérache en telt nog geen honderd inwoners. Het heeft geen winkels en zelfs de plaatselijke kroeg ontbreekt. De kerk is enkel met kerstmis of bijzondere gebeurtenissen bevolkt. Wel is er veel groen, uitgestrekte velden en landerijen afgewisseld door kleine bossen. De snelweg is in geen velden of wegen te bespeuren en de horizon is niet of nauwelijks vervuild. De nachten zijn donker en bieden, mits onbewolkt, een prachtige sterrenhemel. De rivier de Oise stroomt vlakbij en officiëel ligt Colonfay in de Vallée de l'Oise en biedt een schilderachtig landschap dat veel gelijkenis vertoont met Zuid-Limburg.

Koolzaad in bloeiOns HooiVallée de l'OiseUitzicht l'Axe Vert de Thiérache

Avonturiers kunnen de vallei per kano onderzoeken. De opgeruimde oude spoorwegen, de zogenaamde l'Axe Vert de Thiérache, hebben een mooi en natuurrijk netwerk achtergelaten van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Verhuur van fietsen, kano's is in de buurt voorhanden evenals de manege die enkele kilometers verderop in een ander dorp ligt. Voor uitgebreide informatie zie het menu Activiteiten.

Mocht u tussendoor toch sterk de behoefte hebben aan een stedentocht, Parijs is prima te doen in de vorm van een dagtocht met de trein vanuit Laon. Een dagje winkelen in Reims, de Champagne hoofdstad van de wereld is voor de 'behoeftigen' onder ons zeker ook de moeite waard.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.